Hej! Trygve har bytt namn till
Välkommen till den nya sajten
Meny

Varning för falska brevbärare

18 augusti 2017

Skydda dig från ID-kapning och bedragare

Bedrägerier och ID-kapningar är den snabbast växande brottskategorin i Sverige. Dessa brott drabbar dig inte bara på Internet. I många fall uppstår dessa brott genom din brevlåda. I veckan har flera Trygve-användare i södra Stockholm blivit utsatta för stölder som startat i deras brevlådor genom att de beställt och stulit personliga kreditkort.

De personer som stjäl från brevlådor kan vara smarta tjuvar. Därför är det viktigt att uppmärksamma avvikande beteenden bland personer som öppnar andras brevlådor, exempelvis vissa "reklamutdelare". Här är våra handfasta tips:

  • Var uppmärksam på reklamutdelare eller personer som öppnar någons brevlåda, i synnerhet på vardagar efter det att den normala postutdelningen just skett
  • Om du ser någon misstänkt. Gå fram och hälsa på de som delar ut post. Hederliga brevbärare är normalt mycket trevliga och uppskattar ett samtal. Om du är fortsatt misstänksam, fråga då från vilket bolag som personen kommer ifrån.
  • När du avslutat diskussionen bör du följa personens resterande beteendemönster. Att fotografera är ok. Om personen snabbt avviker bör du ringa Polisen och informera grannarna i Trygve med signalement.

Ett sista tips är att genom Skatteverket spärra obehörig adressändring. Det gör du här

Dela gärna dessa tips till din lokala Facebook-grupp eller tipsa dina grannar på nästa grannsamverkansmöte

Intresserad att läsa mer?

Trygve är en kostnadsfri app för ett tryggare samhälle