Hej! Trygve har bytt namn till
Välkommen till den nya sajten
Meny

Så får du akuta inlägg och diskussioner att samsas i Trygve

3 Mars 2017
Tack Krister för att du ställde frågan om "Diskussioner i Trygve" till oss på vår supportmail. Vi får ofta kloka frågor från våra användare och den här gången väljer vi att publicera delar av svaret här på vår blogg.

Några tips om hur ni kan få akuta inlägg och diskussioner att samsas i era Trygve-grupper

Ibland kan det finnas ett behov av att diskutera saker som händer i området där man bor. Frågan är då om den diskussionen skall äga rum i Trygve, och i så fall om den ska äga rum i samverkansgruppen. De allra flesta som är med och samverkar är ju måna om att akuta inlägg och diskussion inte ska blandas, så att det akuta inte drunknar i lågprioriterad information eller diskussioner. Det är bra att hålla isär akuta händelser och diskussion. Båda har en plats i Trygve så länge diskussionen är konstruktiv och fri från politik, ideologi, kränkningar, spekulation osv (vi skriver om mer om uppförande i vår uppförandekod

Här kommer ett par alternativa sätt som gör det enkelt att hålla isär akuta inlägg och diskussioner:

Samma grupp för akuta händelser och diskussion

Använd inlägg på kartan till gruppen i så stor utsträckning som möjligt (istället för chatt). Då finns det större möjligheter att hålla isär akuta inlägg och diskussion. Den som skapat en händelse på kartan kan när som helst ändra kategori och angelägenhet på inlägget. Det betyder att det som igår var en "akut situation"/"Röd springande gubbe" kan göras om till "Grön diskussion" när den akuta situationen är löst och en mer förebyggande diskussionen kommit igång. Gör så här för att ändra angelägenhet och kategori på ett inlägg på kartan (kräver att det var du som skapade inlägget)

 1. Tryck på kartnålen till inlägget som du vill ändra - förhandsvisningsläget visas
 2. Tryck på inlägget - hela skärmen täcks av inlägget
 3. Tryck på de tre punkterna i hörnet - den utökade menyn visas
 4. Tryck på Redigera, och ändra sedan angelägenhetsgrad (färg) och kategori, och eventuellt även text.
 5. Tryck på Uppdatera - inlägget uppdateras

För de som bara vill få pushnotiser om den mest akuta informationen går det bra att göra ändringar i notisinställningarna i appen. På så sätt kan man t.ex. slippa få pushnotiser varje gång någon kommenterar något i en diskussion.

Gör såhär för att ställa in notiserna i appen

 1. Tryck på Konto/Mer i menyn
 2. Tryck på Inställningar och välj sedan Aviseringar.
 3. Välj sedan vad du vill få notiser om:

  • "Nya inlägg i närheten" - bocka ur den den, så slipper du notiser för gula offentliga händelser. Gröna ger inga notiser, och röda offentliga kommer oavsett. De går inte att slippa.
  • "Meddelanden" - bocka ur den, så slipper du notiserna för nya Grupp-Chatt-meddelanden.
  • "Uppdateringar av inlägg", bocka ur den, så slipper du få notiser när t.ex. angelägenhetsgrad eller kategori ändras för ett inlägg på kartan.
  • "Nya kommentarer", bocka ut den, så slipper du få notiser för nya kommentarer i ett inlägg på kartan.

  (Det finns också notisinställningar för respektive grupp under gruppens inställningar. Där kan man stänga av notiser helt och hållet för en viss grupp.)

Olika grupper för akuta händelser och diskussion

Vill man skapa en tydligare skillnad mellan pågående akuta saker och diskussioner, går det bra att skapa ytterligare en grupp till i Trygve som då kan vara en diskussionsgrupp. I den kan fokus ligger på just att diskutera saker som inte är brådskande. Om någon vill diskutera en händelse som rapporterats i er "Akutgrupp" kan denne enkelt ta en skärmdump av inlägget och lägga in den i diskussionsgruppens chatt eller i ett inlägg på kartan i diskussionsgruppen, så kan diskussionen fortsätta där.

Andra saker som är bra att tänka på när man samverkar är: http://trygve.se/blog/skriv-signalement
http://trygve.se/blog/bli-ett-bra-vittne

Mvh Per i Trygve-Teamet

Intresserad att läsa mer?

Trygve är en kostnadsfri app för ett tryggare samhälle