Hej! Trygve har bytt namn till
Välkommen till den nya sajten
Meny

Båt- och grannsamverkan i Torreby

8 juni 2017

Båt- och grannsamverkan i Torreby

Längs med västkusten hittar vi den idylliska platsen Torreby i Munkedals kommun. Det ståtliga Slottet blickar ut över golfbanan och beger man sig ner till vattnet ståtar en magnifik bastu med anor från 1800-talet, och som fortfarande har en aktiv badförening.

Vi tog en pratstund med Gunnar för att höra deras upplevelse och hur de använder Trygve för sin lokala trygghet.

Hej Gunnar, berätta om Torreby och er Grannsamverkan.

-Som på så många andra ställen händer det saker även i Torreby. Händelser som vi bör hålla under uppsikt, och vi har ju redan en bra sammanhållning i Torreby, så det här med grannsamverkan skulle ju passa oss utmärkt. Jag tänkte att “detta kör vi bara igång”, men så lätt var det inte och proceduren tog säkert ett år för att komma igång i en traditionell grannsamverkan. Det var poliser som skulle gå på semester och på kommunen fanns en ny person som inte jobbat med grannsamverkan tidigare, så det tog tid för att bestämma möte och komma igång med allt arbete.

Och den digitala samverkan med Trygve?

-Den satte vi ju igång efter vi stångats med den traditionella proceduren för Grannsamverkan och kanske skulle vi vänt på förfarandet då det gick relativt snabbt och smärtfritt att komma igång. Vi bjöd in ca 100 till gruppen och några över 50 har gått med. Tyvärr kunde våra norska vänner inte gå med, men det hoppas vi kommer vara möjligt framöver. Det är för långt bort från polis eller väktare så det bara är vi som kan hjälpas åt initialt.

Hur har ni organiserat er? Har ni gått med i polisens Båtsamverkan?

-Vi har inte gjort skillnad på båt- eller grannsamverkan utan använder samma grupp i Trygve för både hem och båtklubb.

-Ja, vi har en bra ordförande som sett till så att vi är med i båtsamverkan. Det är skyltat och klart och allt. Med hjälp av en redig polis vid namn Thomas (Andersson från Båtsamverkan Väst, red anm.), sattes det igång och Thomas har också kommit ut och träffat medlemmarna. Förr om åren stals ett par tre motorer varje år, men efter att Polisen förra året knep en liga så har vi, peppar peppar, inte haft någon stulen båt sedan dess. Tjuvarna är annars otroligt fräcka och stjäl från båtföretag med ordentliga staket och allt. De är verkligen professionella i sina arbetsmetoder om man kan säga så.

Skulle ni rekommendera Trygve och Båtsamverkan till andra båtklubbar?

-Självfallet! Och med informationsmaterial att tillgå så bör det vara enkelt att komma igång.

Intresserad att läsa mer?

Trygve är en kostnadsfri app för ett tryggare samhälle