Meny

Tänd upp - skippa timern!

27 november 2017

Det är bra att den tekniska utvecklingen går snabbt när tjuvarna blir alltmer flitiga. Produkter som tidigare har haft ett bra brottsförebyggande syfte har spelat ut sin roll. Ett exempel är "rattkryckan" som inte längre fyller någon funktion. Dagens moderna bilar är i praktiken nästan omöjliga att stjäla utan en bilnyckel, vilket minskat bilstölderna med två tredjedelar på 10 år, trots att rattkryckorna är borta.

Är timern nästa brottsförebyggande teknologi som är på väg att ersättas?

En av motiveringen till denna framtidsspaning är att teknologin för ljuskällor har utvecklats snabbt. En LED-lampa med samma ljudstyrka som en klassisk "40-Wattare" drar ca 3 Watt när den är påslagen. Detta är samma effekt som en vanlig mekanisk timer. Med andra ord är energiförbrukningen för en LED-lampa som är påslagen hela dygnet lägre än samma lampa som är ansluten via en timer under halva dygnet.

En timer kan dock ha en viss brottsförebyggande effekt eftersom ljuset förändras utan att något är hemma. Vårt förslag är dock att du lyser upp ditt hem med fler LED-lampor i stället för att köpa ytterligare en timer.

Har du något bra brottsförebyggande tips som du vill dela med dig av? - maila oss då på kontakt@trygve.se

Intresserad att läsa mer?

Trygve är en kostnadsfri app för ett tryggare samhälle