Hej! Trygve har bytt namn till
Välkommen till den nya sajten
Meny

Skydda ditt fritidshus från inbrott i vinter

6 september 2016

För en tid sedan fick jag ett brådskande offentligt trygghetslarm från en person i Skarpnäcks koloniområde i närheten. Jag satte mig på cykeln och var på plats inom ett par minuter. Då var redan ett tiotal personer på plats och fler strömmade till. Personen som utlöste larmet mådde bra. Det var en munter stämning där flera uttryckte en lättnad att så många hjälper till när det behövs.

Just detta koloniområde har tidigare år haft stora problem med inbrott. 2014 var det 137 stycken inbrott på ett år. I mars 2015 tog styrelsen ett beslut att grannsamverka genom Trygve. Ett år senare kan man glatt konstatera att inbrottsvågen är över.

Trygve har inneburit förbättrad samverkan bland de boende inom koloniområde. De permanentboende i närheten, som också samverkar med Trygve, finns tillgängliga per automatik. På sommaren, då många av de permanentboende är på semester, kan kolonisterna rycka ut. Vice versa på vinterhalvåret då kolonisterna befinner sig långt från sina stugor, finns de permanentboende tillhands, exempelvis vid brand- eller inbrottslarm.

Under vinterhalvåret utsätts många fritidshus i Sverige för inbrott och vandalism. Genom att inkludera fler grannar i sin samverkan, tror vi att dessa problem kan minska på samma sätt som i Skarpnäck.

Illustration


Per Källgården
- Grannsamverkare och grundare av Trygve

Intresserad att läsa mer?

Trygve är en kostnadsfri app för ett tryggare samhälle