Hej! Trygve har bytt namn till
Välkommen till den nya sajten
Meny

Skriv signalement som upplyser, inte upprör

11 augusti 2016

Att kommunicera varningar på misstänkta gärningspersoner till sina grannar är ett effektivt sätt att förebygga brott. Det är enkelt att skriva ett signalement, men det finns några viktiga saker att tänka på innan du publicerar. Här listar vi Trygves riktlinjer för konstruktiv och hjälpsam kommunikation.

1. Var relevant men inte överflödig. Viss information kan vara intressant för en åklagare, men inte för dina grannar. Exempelvis kan du ersätta siffrorna i en misstänkt bils registreringsnummer med ”XXX”.

2. Var saklig och undvik känsloyttringar. Det är lätt att bli känslomässigt påverkad vid ett brott. Personliga åsikter om gärningspersoner hör varken hemma i ett signalement eller i Trygve.

3. Det kan vara relevant med personens ursprung, utseende eller språk. Var dock extra noggrann med att uttrycka dig sakligt och aldrig negativt riktat mot en folkgrupp.

4. Att använda foton kan vara effektivt. Men kom ihåg att en felaktig anklagelse kan kraftigt påverka personens liv. Om du är det minsta osäker rekommenderar vi att du maskerar personen i bilden innan du publicerar.

5. Dra inte förhastade slutsatser om en person eller ett agerande. Om varningen är relevant bör du förtydliga det i beskrivningen, exempelvis genom att skriva "misstänkt/möjlig".

Notera: Du kan dömas för förtal om du publicerar en bild på en person och samtidigt skriver att hen är en inbrottstjuv om denne därefter skulle frias från brottet.

Rekommenderad läsning:

”Bli ett bra vittne”

”Trygves uppförandekod”

PS. Dela gärna detta inlägg även i Facebookgrupper där det finns behov för tydligare riktlinjer.

Bild på groda som håller en penna


Per Källgården
-Trygve-Teamet

Intresserad att läsa mer?

Trygve är en kostnadsfri app för ett tryggare samhälle