Hej! Trygve har bytt namn till
Välkommen till den nya sajten
Meny

Digitala Innovationsbolag ökar tryggheten för butiksarbetare

25 september 2017

Genom succéknappen Flic och trygghetsappen Trygve, får butiks- och caféägare med ny innovativ tjänst en ökad trygghet för butikspersonal och en möjlighet att förebygga brott. Tjänsten ”Trygve Connect Shops” innebär att butiks- och cafépersonal nu på ett enkelt och snabbt sätt kan hjälpa varandra vid otrygga situationer. Genom ett tryck på den smarta knappen Flic informeras valda butiksgrannar eller väktare som kan samverka och stödja i situationen.

I Storbritannien har det länge funnits en metod för samverkan mellan butiker, så kallad ”Shop Watch”. United Eyes, bolaget bakom Trygve, har tidigare framgångsrikt introducerat metoden i Sverige under namnet Centrumsamverkan. Genom appen Trygve sprider näringsidkare information om bedragare, stöldligor eller hjälps åt vid sökandet av försvunna barn.

”Nu tar vi nästa steg i Centrumsamverkan och kopplar in den högtekonologiska, men enkla knappen Flic. Forskning visar att tillgången till grannar gör människor tryggare och nu genom ett knapptryck gör butiksgrannar tillgängliga, vilket är en stor trygghetskänsla för framför allt ensamarbetande”, säger Per Källgården, VD på United Eyes AB.

”När vi lanserade Trygve var det framför allt riktat till Grannsamverkan. Vi märkte efter en stund att även butiksdistrikt hade tagit till sig appen för att samverka. Då bestämde vi oss för att satsa ännu mer på trygghet för handeln.”, säger Per Källgården

”Tjänsten är inte avsett som ett överfallslarm. Det är i detta fall en trygghetsknapp där man kallar på sina grannar då man vill ha stöd, vilket kan ske dagligen. Exempelvis då drogpåverkade personer eller misstänkta stöldligor kommer in i butiken. Då kan man enkelt tillkalla en butiksgranne till butiken som genom sin närvaro ökar tryggheten för den anställde samt kan förhindra att brott sker.”, säger Daniel Abdiu, chef för affärsutveckling på Shortcut Labs.

”Trygve är en fantastisk tjänst som på ett innovativt sätt hanterar viktiga trygghetsproblem i samhället. Vi är därför stolta att tillsammans med Trygve kunna erbjuda en komplett lösning för att hantera en av vår tids viktigaste utmaningar.”, säger Daniel Abdiu.

”Vi har sedan länge använt Trygve-appen för samverkan mellan butikerna och tillsammans med Polisen. Med knappen kan vi nu hjälpa varandra direkt då en otrygg situation uppstår i butiken”, säger Kim Lindeberg, butiksägare i Gamla Stan.

Tjänsten har lanserats och finns att köpa i Sverige på www.trygve.se/connect-shops för 149 kr/månad.

Fakta om brott i handeln

Enligt Svensk Handel stjäls det årligen för 8 miljarder i svenska butiker och var tredje butiksarbetare otrygghet på sin arbetsplats. Dessa säkerhets- och trygghetsproblem resulterar i att butiker betalar i genomsnitt 190.000 kr på säkerhetstjänster per år.

Kostnaden för stölderna är höga även höga för Polisen. Polisen Södermalm uppskattar att varje stöldärende kräver cirka 3 timmar för två poliser i yttre tjänst att hantera. Om dessa stöldbrott kan förebyggas innebär det mer tid till annat polisarbete.

Om Trygve och United Eyes AB:

Trygve utvecklar digitala tjänster som baseras på samverkan mellan olika lokala aktörer. Appen finns i Sverige och Storbritannien och används av fler än 50.000 personer, inklusive kommuner, Polisen och frivilliga organisationer. Metoden Samhällssamverkan, där Centrumsamverkan är en del, utvärderas nu i en studie som är finansierad av Brottsförebyggande Rådet.

Kontakt: United Eyes AB Per Källgården, VD 072-730 27 38 per.kallgarden@trygve.se

Om Shortcut Labs:

Shortcut Labs är företaget som står bakom den framgångsrika produkten Flic. Flic är en genvägsknapp som kan styra dina favoritfunktioner på mobiltelefonen. Shortcut Labs har snabbt vuxit till att bli en av Europas mest uppmärksammade Startup och blev nyligen utnämnda till en av Europas hetaste Startups av den välrenommerade tidskriften Wired Magazine.

Kontakt: Shortcut Labs AB Daniel Abdiu, COO +46 73 044 5262 daniel@shortcutlabs.com www.flic.io

Kontakta oss för pressbilder